Patarimai norintiems akinančiai baltų užuolaidų – bus kaip naujos

Ant jų nusėda dulkės ir kiti nešvarumai, o laikui bėgant sniego baltumo užuolaidos gali tapti gelsvos arba pilkos spalvos. Tačiau kaip efektyviai išplauti užuolaidas, kad jos būtų idealiai švarios ir kartu nepažeistos? Šiandien pasidalysime patarimais, kurių dėka jūsų užuolaidos atrodys kaip naujos. Tiesiog reikia žinoti keletą pagrindinių taisyklių!

Ar užuolaidas galima skalbti skalbimo mašinoje?

Tikėtina, dažnai svarstote, kaip skalbti užuolaidas, kad nepažeistumėte gležnos užuolaidų medžiagos… Nešvarios ir susidėvėjusios užuolaidos tikrai nepuošia jūsų namų interjero, priešingai – švarios ir ryškios užuolaidos jūsų namų interjerui gali suteikti jaukumo ir puošnumo.

Įmesti užuolaidas į skalbimo mašiną ir nustatyti bet kokią programą, be abejo, nėra pati geriausia išeitis. Mat gali būti pažeisti gležni audiniai arba nėriniai. Užuolaidos gali smarkiai susiraukšlėti.

Kaip žingsnis po žingsnio tinkamai skalbti užuolaidas?

Užuolaidos pagelsta nuo saulės šviesos, papilkėja nuo dulkių ir lengvai sugeria įvairius kvapus, ypač cigarečių dūmus. Užuolaidas skalbti būtina bent du kartus per metus, o geriau dar dažniau – rankomis arba skalbimo mašinoje. Pirmasis metodas yra daug sudėtingesnis, todėl daugelis žmonių pasitiki šiuolaikinių technologijų pranašumais. Net ir skalbiant skalbimo mašinoje, pirmiausia patartina užuolaidas pamirkyti, pavyzdžiui, vonioje.

Prieš skalbiant, būtina jas gerai išpurtyti. Taip atsikratysite bent dalies ant audinio nusėdusių dulkių. Kitas žingsnis – užuolaidas kelias valandas pamirkyti drungname vandenyje (o jei skubate – bent valandą) prieš tai į vandenį įpilkite specialią užuolaidoms skalbti skirtą priemonę.

Taip pat galite naudoti drungną vandenį, sumaišytą su skalbimo milteliais arba skalbimo skysčiu. Tada šlapias užuolaidas įdėkite į skalbimo mašiną ir nustatykite užuolaidų plovimo programą, o jei neturite – rinkitės kitą, švelnią programą.

Kaip skalbti užuolaidas skalbimo mašinoje, kad jos nesiglamžytų?

Susiraukšlėjusios užuolaidos, net pačios prabangiausios, atrodo atgrasiai. Raukšlės sugadina visą užuolaidų žavesį. Svarbu išsiaiškinti rekomenduotiną skalbimo metodą atsižvelgiant į audinio tipą. Verta perskaityti etiketėse esančią informaciją, mat gamintojai ja dalijasi ne šiaip sau.

Egzistuoja paprastas triukas, galintis padėti išvengti užuolaidų susiglamžymo – prieš skalbimą užuolaidą sulankstykite. Tada įdėkite sulankstytą užuolaidą į skalbimo mašinos būgną.

Kiti metodai, padėsiantys išvengti užuolaidų susiglamžymo

Skalbimo mašinos geriau neapkrauti, o užuolaidos turėtų užimti maždaug 1/3 būgno talpos. Veiksmingos gali būti ir specialios priemonės skirtos užuolaidų skalbimui ir priežiūrai.

Jei visgi specialių priemonių neturite, užtenka paprastų skalbimo miltelių. Taip pat verta naudoti audinių minkštiklį, mat tada medžiaga taip nesielektrins. Kai kurias užuolaidas geriausia kabinti ant užuolaidų karnizo, kai jos dar šlapios arba drėgnos. Šis metodas taikomas gaminiams, pagamintiems iš dirbtinio pluošto. Audinys išvengs susiraukšlėjimo. Jei užuolaidos pagamintos iš natūralių medžiagų, geriau tiks džiovintuvas. Nepamirškite mūsų močiučių skalbimo gudrybių!

Labai nešvarias užuolaidas prieš skalbimą reikia pamirkyti vandenyje, įpylus sodos ar skalbimo miltelių. Į dubenį supilkite apie 5 litrus vandens ir įberkite pakelį sodos ar miltelių. Šiame mišinyje užuolaidas verta palikti visą naktį, o ryte išskalbti skalbimo mašinoje.

Actas yra žinomas dėl savo antibakterinių savybių ir kvapų neutralizavimo. Taip pat jis sėkmingai pašalina mikrobus ir net įsisenėjusias dėmes. Tiesiog įpilkite pusę stiklinės acto į 10 litrų vandens talpą ir pamirkykite užuolaidas šiame tirpale apie 10 valandų.

Praėjus šiam laikui, užuolaidas išskalaukite ir pakabinkite ant užuolaidų strypo, kad visiškai išdžiūtų. Acto galite įpilti ir į skalbimo mašiną. Jei joje skalbiate užuolaidas, įpilkite 1/2 stiklinės acto.

Kiaušinių lukštai taip pat puikiai tinka nešvarioms užuolaidoms.

Tiesiog suberkite juos į skalbinių maišelį ir įdėkite į skalbimo mašinos būgną. O tada įdėkite sulankstytas užuolaidas į skalbimo mašiną, įpilkite skalbimo priemonės ir skalbkite švelniu režimu. Kad ir kaip sunku patikėti, šis metodas tikrai veikia!

Užuolaidoms balinti taip pat galite naudoti citrinų sultis.

Citrinoje yra rūgšties, kuri efektyviai pašalina geltoną atspalvį ir sugrąžina sniego baltumo spalvą, taip pat pašalina įsigėrusius nemalonius kvapus.

Į dubenį su šiltu vandeniu išspauskite vienos citrinos sultis ir pamirkykite užuolaidas paruoštame mišinyje. Jei jos labai nešvarios, verta leisti mirkti per naktį.

Jei nešvarumai vos pastebimi, užtenka užuolaidas pamirkyti keletą valandų. Praėjus šiam laikui, užuolaidas reikia lengvai nupurtyti ir pakabinti saulėje, kad jos spinduliai sustiprintų citrinos sulčių poveikį.

Kaip skalbti užuolaidas?

Užuolaidos – tai stilingas sprendimas, puikiai derantis šiuolaikiniame interjere. Tačiau norint jų nesugadinti, nereikėtų per dažnai skalbti. O norint atsikratyti nemalonių kvapų, būtina reguliariai nuvalyti dulkes drėgna šluoste ir vėdinti užuolaidas lauke. Tiesa, užuolaidų skalbimas nėra lengva užduotis. Geriausia skalbti rankomis šiltame vandenyje bei naudoti specialius švelnius ploviklius. Užuolaidas geriausia kabinti, kol jos dar šlapios ar drėgnos. Jas taip pat galima skalbti skalbimo mašinoje, jei tokia informacija nurodyta etiketėje. Viskas priklauso nuo medžiagos, iš kurios jos pasiūtos

Kaip skalbti užuolaidas su metaliniais žiedais (kilpomis)?

Užuolaidų plovimas su metaliniais žiedais ar kitais panašiais elementais toks pat, kaip įprastų užuolaidų skalbimas. Jums tereikia naudoti specialų skalbinių maišelį arba įprastą pagalvės užvalkalą.

Mat jei metalinės detalės atsitrenks į skalbimo mašinos būgną, gali pakenkti skalbimo mašinai. Šio tipo užuolaidų plovimas rankomis niekuo nesiskiria nuo įprastų užuolaidų plovimo. Sudrėkinkite medžiagą drungname vandenyje, įpilkite tinkamo skalbiklio ir švelniai išskalbkite (labai gležniems audiniams venkite stipraus trynimo).

Kaip skalbti tiulio užuolaidas?

Tiulis – lengvas ir gražus audinys. Nenuostabu, kad jis taip dažnai pasirenkamas langų dekoravimui. Ypač įspūdingai atrodo tiulio užuolaidos. Deja, šis audinys gana lengvai susitepa.

Prieš skalbimą verta tiulį pamirkyti vandenyje įpylus indų ploviklio, kad pašalintumėte visas nuosėdas. Tačiau reikėtų nepamiršti vienos taisyklės. Pradėkite nuo drungno (ne karšto) vandens.

Įpilkite į jį skysčio. Tada viską išmaišykite. Tik tada galite pamerkti užuolaidą.

Po valandos užuolaidą galite įdėti į skalbimo mašiną ir nustatyti subtilią programą, skirtą „skalbti rankomis“  arba „gležniems audiniams“.

Taip pat patartina atsisakyti stiprių skalbimo priemonių, kurios gali pažeisti medžiagą.

Po skalbimo užuolaida gali susiraukšlėti. Jei norite lyginti, geriausias sprendimas bus lygintuvas su garų generatoriumi, neužmirškite nustatyti žemiausios temperatūros.

Kaip skalbti užuolaidas, kad jos taptų akinimai baltos?

Populiariausios užuolaidos neabejotinai yra sniego baltumo. Deja, dėl saulės ir taršos laikui bėgant jos pagelsta arba papilkėja. Ir užuolaidų grožis išblėsta. Tačiau egzistuoja efektyvus balinimo būdas.

Jei užuolaidos yra labai nešvarios, jas būtina pamirkyti vonioje arba dideliame dubenyje vėsaus vandens, prieš tai įbėrus skalbimo miltelių, skirtų užuolaidų skalbimui. Tiesa, tinka ir paprasti skalbimo milteliai arba skystis baltiems audiniams. Gali padėti ir metodai, kuriuos seniau naudojo močiutės. Vienas iš jų – į vandenį įberti kepimo miltelių (5 litrams vandens reikia vienos kepimo miltelių pakuotės).

Anksčiau taip pat dažnai buvo naudojama soda (šaukštas 5 litrams vandens) ir valgomoji druska (pusė stiklinės 5 litrams vandens). Naminės priemonės ypač rekomenduojamos alergiškiems žmonėms, nes prekybos centrų produktai gali sukelti alergiją.

Išmirkę įdėkite užuolaidą į skalbimo mašiną ir įpilkite specialių miltelių baltiems audiniams arba muilo riešutų (rasite ekologiškų produktų parduotuvėje). Taip pat tiesiai į būgną galite įberti arbatinį šaukštelį kepimo miltelių, druskos ar sodos. Kitas būdas – įpilti vandens ir acto (du šaukštus) arba citrinos sulčių tirpalo. Kiek rečiau paplitęs, bet ne mažiau veiksmingas būdas – į skalbimo mašiną įdėti maišelį su kiaušinių lukštais arba kelias aspirino tabletes. Išėmus iš skalbimo mašinos užuolaida turi būti sniego baltumo. Tikime, kad šie patarimai jums bus naudingi ir jūsų užuolaidos dar ilgai bus kaip naujos.

Sėkmės!



Naujienos iš interneto

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *