Visos poros tai išgyvena – partnerio krizė

Visos poros išgyvena šeimos krizes ir konfliktus.

Daug metų gyvendami kartu, išgyvename ir savo, ir partnerio pokyčius bei transformacijas. Kai vieną iš partnerių ištinka asmeninė krizė, antrajam – sunku, kadangi ją reikia ištverti.

Partnerio krizė gali tapti rimtu santykių išbandymu. Jeigu jūsų santykių pamatai buvo ganėtinai trapūs, bus sunku abiem.

Vienam iš partnerių krizės metu teks tapti gelbėjimosi ratu visai šeimai. Visų pirma emocine ir psichologine prasme. Teks ne tik padėti kenčiančiam partneriui, bet ir pačiam valdytis ir apskritai stebėti ir kontroliuoti situaciją santykiuose.

Kartais taip nutinka, kad į terapiją ateina ne pora ir netgi ne tas žmogus, kurį ištiko krizė, o būtent antrasis partneris, kuriam vienam susidoroti su užgriuvusia atsakomybės našta, su įtampa santykiuose, su netikrumu ir atstumu poroje tapo pernelyg sunku.

Būti geru partneriu reiškia padėti tada, kai to prašoma ir tokia forma, kokios reikia jūsų mylimam žmogui. Jūsų poros ateitis priklauso nuo pasirinktos elgesio strategijos, todėl krizės metu ypač svarbu stebėti savo reakcijas, veiksmus, jausmus, turėti vidinių resursų ir palaikymą.

Žinoma, jei santykiai striginėjo iki krizės, vargu ar dabar pavyks juos sutvarkyti, tačiau krizė gali tapti postūmiu jau seniai brendusiems pokyčiams. Ir būtent nuo jūsų priklausys, kuo tapsite vienas kitam, kai įveiksite šį nelengvą etapą.

Keletas rekomendacijų, jei jūsų partnerį ištiko krizė:

  • Palaikykite, nenuvertindami ir nemenkindami jo jausmų. Vietoje „valdykis!“, „nereikia verkti“, pasakykite: „matau, kad tau labai blogai, kaip galėčiau tau padėti?
  • Nesišvaistykite patarimais, tai žmogų dar labiau suerzina, nebūkite artimam žmogui griežtais, pamokslaujančiais tėvais ar tamsta mokytojais.
  • Gerbkite asmenines ribas, nereikia pasakoti, kaip buvo jums ar kam nors kitam (tai galima daryti tik tada, kai jūsų paprašys), kad netaptumėte toksiškais gelbėtojas (o pagunda bus didelė, patikėkite).
  • Nekaltinkite partnerio (jis krizės nesirinko, ji pati pribrendo ir užgriuvo visu sunkumu), priminkite jam ir sau, kad viskas praeina. Ir krizė būtinai pasitrauks.
  • Pasirūpinkite savimi! Sąlygos, kuriose esate, nėra įprastinės ir „rutiniškos“. Atvirai kalbant, jos – ekstremalios, labai sekinančios, todėl turi būti išsaugoti asmeniniai resursai.

.



Naujienos iš interneto

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *